28. 3. – 10. 6. 2018 | Poštovní muzeum Praha

2296 KILO - Komiksy, ILustrace, Objekty

Výstava 2296 KILO navazuje na tradici věnovat jednou ročně Poštovní muzeum v Praze příběhům, knihám a ilustracím pro děti. V minulosti se zde konala například výstava Zlatá stuha nebo výstava Tichá pošta, která představila práce nových i dlouholetých členů Klubu ilustrátorů.

2296 KILO

 

Letos dostala prostor nejmladší generace, studenti i pedagogové ateliéru Komiks a ilustrace pro děti Fakulty umění a designu Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Ateliér vznikl v roce 2011 na této fakultě jako prozatím jediné pracoviště věnující se praktickému studiu komiksu na vysoké škole v České republice i na Slovensku. Od počátků je jeho činnost neodmyslitelně spjata s osobností Barbary Šalamounové, která jej vede. Ateliér Komiks a ilustrace pro děti FDULS během sedmi let své existence spolupracoval s Národním muzeem, Západočeským muzeem v Plzni, s Techmánií, zapojil se do projektu Česko-německé jaro 2017. Studenti se pravidelně účastní ilustrátorských i komiksových soutěží, získali celou řadu ocenění.

Studenti přivážejí do Prahy komiksy, ilustrace, objekty v podobě výstavy plné barev, her, poznání a chtějí návštěvníka vtáhnout přímo dovnitř příběhů. Postupně se na výstavě představují všechny oblasti-disciplíny, které během studia studenti poznávají a zkoušejí. Návštěvník projde světem bublin a akčních scén v komiksu, prozkoumá, co číhá za zavřenými dveřmi, a vyzkouší si změnu image pomocí magnetů. Malí i velcí zjistí, že obrazy se mohou hýbat, knihy nemusí být jen z papíru nebo že ilustrace nenajdeme jen v knihách. Vlastní dětství dospělým možná připomenou papírové pop-upy a tahací hračky, které potěší i nejmenší diváky. Pro ně je mimo jiné přichystán i skákací panák, hra prověřená generacemi našich babiček a dědů nebo dokreslování vlastního bestiáře. A naopak trochu ticha a klidu si lze užít s knihami v útulném čtenářském koutku.

Výstava plná barev a příběhů představí různorodost a šíři pojmů ilustrace a komiks i jejich přesahy do jiných odvětví. Láká na malý výlet do světa, kde nic není nemožné a kde je hravost a chuť objevovat tím nejpodstatnějším. Takový je i samotný název výstavy, který nesouvisí s množstvím vystavených exponátů, ale vznikl součtem hmotnosti všech členů ateliéru. Oni sami totiž dávají svému konání váhu a dohromady už váží „skoro jako slon“. Zkratka KILO odkazuje k hlavnímu, ale zdaleka ne jedinému obsahu rozsáhlé výstavy, tedy Komiksům, Ilustracím a Objektům. Studenti ateliéru také připravili pro malé návštěvníky víkendové výtvarné dílny, tematicky zaměřené na různé oblasti tvorby, a zábavný sešit komiksů a vystřihovánek.

 

Doprovodné akce

  • 7. 4. 2018 9:00 - 17:00 hodin - Příležitostná poštovní přepážka
    Používání příležitostného poštovního razítka a prodej dopisnice
  • 14. 4. 2018 14:00 - 16:30 - Komiks
    Workshop pro děti od 8 do 15 let s Vítem Kovářem
  • 28. 4. 2018 14:00 - 16:30 - Ilustrace
    Workshop pro děti od 6 do 15 let s Kamilou Pokornou a Janou Hymlovou
  • 12. 5. 2018 -14:00 - 16:30 - Pop up
    Workshop pro děti a mládež od 10 let